Gunhild Rui og Heidi Myhre, portretter

Vi vil ikke redusere tilbudet til barn i barnehagen i Re. Derfor går vi inn for at matservering i hele Tønsberg.

Leserinnlegg av Gunhild Rui (Ap) og Heidi Myhre (Sp), nestleder og leder av Utvalg for Oppvekst og Opplæring

Det beste må ikke bli det godes fiende

Vi hører dere. Vi kjenner ansvaret tynge på våre skuldre. Kommuneøkonomien er altfor trang. Vi skulle så gjerne gjort så mye. For vi vil at alle skal få gode kommunale tjenester - det fortjener innbyggerne i Tønsberg. For oss er nå jobb nummer 1 å gjøre alt vi kan på alle fronter for å redusere konsekvensene og hindre økningen i barnefattigdommen i Tønsberg.

Her er tre historier vi har hørt fra barnehagen:Anne ser ned i matboksen sin. Så ser hun i Lise sin matboks. Hun utbryter - Åh du er heldig brødskivene dine har ansikter.Hun kjenner at hun ikke vil ha mat i dag. Hun lukker matboksen.Henrik blir møtt av Oline, som jobber i barnehagen, i garderoben. Hun lener seg frem og spør forsiktig om han har med matpakke i dag. Hjertet synker i brystet hans. Magen rumler og han rister på hodet. Det han ikke sier er at han ikke har spist frokost heller. Oline er god og sier det fikser vi etterpå. De andre trenger ikke å merke noe. For Henrik hjelper egentlig ikke det. Han vet det jo. Han er ikke som andre barn.

Kristina gråter og gråter. Hun vil ikke slippe mamma. Hun ber tynt om at mamma ikke skal gå. Mammaen må gå. Hun må på jobben. Hun er allerede for sen. Hun sukker og tenker igjen at hun skulle så ønske at Kristina ble møtt av Oline i dag. Kristina er trygg på Oline. Da blir det ikke slik en vond start på dagen for noen av dem. 

Vi vet vi må gjøre noe med dette. Det er ikke riktig at de minste barna våre ikke skal få dekket sine enkle behov for mat og trygghet. Vi vil få til begge deler. Mat i barnehagen og bemanningsnorm hele dagen. Økonomien til kommunen gjør at vi må ta det etappe vis.

Bemanningen er nå lik i Re og Tønsberg sine barnehager. Da bør innholdet i tilbudet også være likt. Vi vil ikke redusere tilbudet til barn i barnehagen i Re. Derfor går vi inn for at matserveringsløsningen de har der, nå også innføres i resten av kommunen. Bemanningen er allerede harmonisert. Klarer de det i gamle Re kommune klarer vi det i resten av Tønsberg. Dette er et tilbud vi mener vil bidra til at de svakeste barna får mulighet til å dele et godt måltid med venner i alle fal en gang den dagen. Vi vil hjelpe Henrik og Anne.

Så vil vi til høsten snu hver eneste sten for å styrke grunnbemanningen hele dagen i barnehagene. Fordi de minste innbyggerne våre fortjener de trygge voksne rundt seg. Vi vil at Kristina skal bli møtt trygt og godt hver dag. De ansatte i barnehagen i Tønsberg er like mye superhelter som lærerne våre og sykepleierne våre. De fortjener gode arbeidsvilkår og tid til å gjøre det de er best på. Derfor foreslår vi at bemanning til matserveringen tas med inn i utredningen som kommunen jobber med inn mot budsjettbehandlingen til høsten.

Men dere, skal kommune økonomien bli bedre, må vi også jobbe sammen mot Regjeringen og det kommende stortingsvalget. Kommunene i Norge må få bedre økonomiske vilkår. Det er hos oss det skjer. Det er her ute i kommunene omsorgen og utdanningen til folket leveres. Vi kjenner ansvaret tynger våre skuldre. Vi skal gjøre alt vi kan. Fordi dere fortjener det.