Tønsberg, en trygg havn for flyktninger

Tb.no 5.januar - Av Ketil R. Teigen, bystyremedlem (Ap) i Tønsberg, nestleder Tønsberg Arbeiderparti. Når jeg skriver dette er det julefred i Tønsberg. Virkeligheten er en helt annen flere steder i verden. Når våre innbyggere feirer jul i trygge Tønsberg, blør det barn i Syria. Akkurat nå smeller det i Ramadi, akkurat nå leter noen etter sine kjære i ruinene av et hjem, akkurat nå flykter det barn, unge og voksne i en liten gummibåt over iskald sjø eller til fots over en grense.

original_1478639342_4034865

De søker trygghet, fred og håp for framtiden. Vi forbereder oss på å feire nyttår med gode venner, samtidig flykter mennesker fra krig, forfølgelse og nød.

Når regjeringen Frp/Høyre ber kommunene ta ansvar for å bosette flyktningene som trenger beskyttelse, da tar bystyret i Tønsberg sitt ansvar. Vi sier at vi skal ta vår andel som vi er blitt anmodet om fra IMDI. Det er de som har fått jobben med å skaffe kommuner som vil ta imot de flyktningene som har et beskyttelsesbehov og skal bosettes. Det er IMDI som har fått ansvaret med blant annet å finne en hjemkommune for enslige mindreårig barn.

Dette vet vi alle blir en krevende oppgave. Jeg er glad for at vi har politikere i Tønsberg som er villig til å hjelpe mennesker som trenger beskyttelse. Unntaket er politikerne i Frp.

De satte tidlig et tak på 45 flyktninger. Vi kjenner alle til den dramatiske økningen i flyktningstrømmen som kom til Europa og Norge i løpet av forholdsvis kort tid. Da tok regjeringen og Stortinget ansvar og tok imot flere til Norge samtidig som de ba kommunene bosette flere. Dette er en felles utfordring og et felles ansvar og jeg er stolt over å kunne si at flertallet i Tønsberg bystyre sa ja til å ta imot vår andel av de menneskene som trenger og som får beskyttelse i Norge.

Når Frp ved bystyrerepresentant Inger Lexow stemmer mot dette og viser sitt sanne ansikt gjennom sitt innlegg i Tønsbergs Blad 28.12.15, er det dessverre bare som forventet. I regjeringen sitter Frp og styrer flyktningpolitikken, de ber kommunene bosette flere.

Inger Lexow (Frp) kommer blant annet med følgende påstander som jeg ikke oppfatter som annet enn skremselspropaganda.

«Faktisk får de langt mer enn våre egne vanskeligstilte»

«...den opprinnelige etniske norske befolkningen vil risikerer å måtte leve under et religiøst flertallsdiktatur den dagen islam er mektig nok til å bestemme her i landet. Å mene dette, er realisme.»

«...mens motstanderne innser at Norge med sine 4,5 millioner etniske nordmenn og allerede nær en million fremmedkulturelle, ikke kan hjelpe millioner av fremmede i vårt land,»

«...raserte nærmiljøer, der innvandrere bosettes i stor skala.»

Disse påstandene tar jeg sterk avstand fra. De bidrar ikke til å tilrettelegge for en best mulig integrering.

Mitt utgangspunkt er at vi i Tønsberg kan og skal hjelpe dem som har fått lovlig opphold i Norge og har et beskyttelsesbehov. Det at noe er krevende betyr ikke at man kan og skal vike unna. Tvert imot, det er da det vises tydelig hvem vi er og hva vi står for.