Tiltak for å redusere barnefattigdom i Tønsberg - barnetrygd
Kronikk av Anne Rygh Pedersen, Gunhild Rui og Anne Holm Moen
Lise og Oda er venninner. De går på samme skole, og har mye gøy på fritida sammen. Noen ganger får Lise være med Oda og familien hennes på kino og hyttetur. For Lise er det eneste muligheten til å få med seg slike opplevelser. Mammaen til Lise har dårlig råd. Hun lever i en familie som har en inntekt under fattigdomsgrensa. Forskjellene i samfunnet vårt øker. Altfor mange barn i Tønsberg lever i familier som må greie seg med veldig lite.
I slutten av hver måned tikker barnetrygden inn på kontoen. Alle familier med barn mellom 0-18 år mottar barnetrygd. Nå i februar får familiene som lever på sosialhjelp i Tønsberg mer penger å ruttemed. De får ikke sosialhjelpen avkortet på grunn av barnetrygden. Du tenker kanskje hva betyr vel en tusenlapp ekstra? For familien til Lise betyr det mye. Det betyr mer penger til mat, klær og sko. Forhåpentligvis vil det gjøre den lille forskjellen så de som har minst av oss kan gjøre noe hyggelig som å gå på kino eller delta i barnebursdag.
Ordningen er jo ment å kompensere foreldre for noen avutgiftene til forsørgelsen av barn. Derfor må jo alle motta den. Politikk er å ville! I kommunestyret i desember ble det vedtatt, etter forslag fra AP, SP, MDG og KrF at barnetrygd holdes utenfor beregning av sosialhjelp. På den måten kan hele kommunen ha den ordningen fra Re kommune, der barnetrygden ble holdt utenfor beregningen av sosialhjelp.
Rådmannen la frem et stramt budsjett for 2020, uten muligheter for budsjettøkninger. Med dette vedtaket viser posisjonspartiene at vi kan og vil prioritere de svakeste i samfunnet. Vi vil og vi fikk det til!
Etter kommunevalget for høsten 2019 inngikk AP, SP, MDG og KrF et samarbeid for den kommendekommunestyreperioden. Partiene gikk tidlig ut med en felles politisk plattform hvor et punkt er:
Da barnetrygden ble økt i 2018 var det med intensjon om at flere av de med minst skulle få mer årutte med. Imidlertid regner de fleste kommuner barnetrygd som inntekt og trekker derfor isosialhjelpen. Vi ønsker oss en kommune for alle, også de med minst. Derfor vil vi holde barnetrygdenutenfor beregningen av sosialhjelp etter modell fra Re.
Vi la inn forslaget i budsjettet. Du tenker kanskje hvordan kan kommunen ta seg råd til 7,3 mill til dette? Noen ganger må politikerne våge å ta en beslutning om noe som er en kostnadsøkning på kortsikt, men som vil bidra til at flere får det bedre og kan bidra på lang sikt. Vi har funnet vår inndekningi økte skatteinntekter som det er stor realisme vil komme.
Fellesorganisasjonen (FO) i Vestfold skrev i 2018 at utvalg for nærings- og samfunnsutviklingbehandlet et forslag om at barnefamilier som mottar sosialhjelp skal få beholde barnetrygden. Posisjonen (H, FrP og KrF) stemte ned forslaget. FO oppfordrer posisjonen i Tønsberg bystyre til å endre vedtaket, og følge Re kommunes eksempel. Hold barnetrygden utenfor beregning av sosialhjelp. Barnetrygden er en universell ytelse. Alle barn har rett til å motta barnetrygd, også barn i de fattigste familiene.
I 2019 leverte opposisjonen i Tønsberg (SP, SV, V og AP) et alternativt budsjett for 2019 med tiltak forå redusere barnefattigdom og redusere forskjeller. Det største tiltaket var å holde barnetrygden utenfor beregning av sosialhjelp. Dette tiltaket hadde det borgerlige styret i kommunen stemt nedgang på gang. Er det noen som virkelig har behov for barnetrygden er det barnefamilier som harbehov for sosialhjelp.
Nå er det endelig politisk flertall for dette tiltaket i nye Tønsberg, og flerebarnefamilier i Tønsberg mottar nå kr. 1.054 for hvert barn ekstra i utbetaling hver måned. Vi håper og ønsker at dette er bidrag til at barn som Lise kan være med i bursdager, har råd til klær, til leker og opplevelser. Det nytter å engasjere seg! Dette var første skritt og i de kommende 4 år skal vi ta nyeskritt for å sikre Tønsbergs innbyggere bedre tjenester. Vi tar et skritt av gangen. Det er å være ansvarlig. Slik bygger vi nye Tønsberg kommune sten for sten.