La oss ta til gatene igjen, søstre!

Aktuell kommentar av Eivind Yrjan Stamnes

Kristelig Folkeparti tok sitt valg, og jeg respekterer deres valg. Erna Solberg er Norges andre kvinnelige statsminister. Jeg er politisk uenig med Erna, men er glad for at hun og hennes regjering har plassert mye av makten i hender på dyktige kvinner, som omsider får ta framtredende posisjoner.

Det jeg derimot ikke respekterer er spillet om abortloven. Da den blåblå regjeringen tiltrådte i 2013 ønsker regjeringen å innføre henvisningsnekt. Regjeringen ønsket å tillate din fastlege å nekte deg henvisning for abort. Førti år tidligere hadde modige kvinner gått i tog og stått på barrikader for å sikre selvbestemt abort – nå skulle retten innskrenkes og vi skulle snu klokka bakover. Dette sa norske kvinner og feminister klart nei til. Heldigvis vant vi.

Nå har regjeringen sittet i fem år og nå har hun igjen forhandlet seg ut i en usikkerhet om abortloven og kvinners rettigheter. Igjen er ønsket å innskrenke muligheten for kvinner å bestemme over sin egen kropp. Erna sier at endringen ikke vil føre til færre aborter, mens Kjell-Ingolf Ropstad (KrF) sier at aborttallene må ned. Samtidig beskylder Erna Arbeiderpartiet for å trekke et kort, når vi sier klart ifra om at endring i abortloven er uaktuelt.

Erna foreslår å endre ordlyden i paragraf 2c og bruker dermed kvinners rettigheter som et forhandlingskort. Problemet er at ingen vet hva konsekvensene ved endringen vil være. Erna nekter å svare norske kvinner, men også Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) som har stått fram med sin historie og om sin datter som ble født alvorlig syk – og døde bare femten måneder gammel. Marianne er ikke alene i opplevelsen og mange sterke kvinner har stått fram og fortalt sine historier. At det er nødvendig er ganske leit. Dessverre er det liten mulighet til annet.

Ropstad uttaler til NRK at han forventer at alle de borgerlige partiene stemmer for denne endringen. Dermed kommer Vestfolds egne Carl-Erik Grimstad (V), Kårstein Eidem Løvaas (H), Renate Sølversen (H), Erlend Larsen (H) og Morten Stordalen (Frp) til å stemme for å innskrenke rettighetene til kvinner i Vestfold og Norge. De blir tvunget til å stemme for en endring i det Høyre selv kaller «downsparagrafen», men som omfatter så uendelig mye mer enn antall kromosomer.

Jeg synes diskusjonen om abort er utrolig vanskelig og det er mange etiske spørsmål knyttet til diskusjonen. Derfor mener jeg kvinner selv skal få komme fram til svarene som er rett for seg. Derfor mener jeg kvinnene skal få bestemme, ikke nemdene. For det er jeg villig til å gå i tog og stå på barrikadene med dere, søstre. Så la oss børste støv av våre gamle paroler og la oss ta til gatene igjen, søstre!

Kommentaren var på trykk i Tønsbergs Blad 10. november 2018. 

Plakat med Aldri mer strikkepinner. Fortsatt sjølbestemt abort. Ikke rør abortloven!