Klimaregnskapet i Tønsberg

Bystyrerepresentant Lisbeth Johansen snakket i bystyremøte 22. mai om klimaregnskapet i Tønsberg:

Lisbeth Johansen

Lisbeth Johansen

Kommunens totale CO2 utslipp er på samme nivå som i 2017, kun 0,2 % økning. Vi hadde håpet på et bedre resultat. Men rapporten dokumenterer at vi er på rett vei, med mange tiltak som skal iverksettes.

Fra 2020 vil vi få et klimaregnskap for nye Tønsberg, men vi får Tønsbergs siste regnskap også for 2019. Da får vi håpe på et bedre resultat.

Det fremkommer at tjenestekjøring med bruk av private biler har økt med 8 %. Årsaken kan ha sammenheng med mye møteaktivitet kommune-sammenslåingen er forklaringen. Her bør det planlegges bedre slik at ansatte samkjører mer.

Elektrisitet og fjernvarme

Her er det et økt el-forbruk som bl.a skyldes flere ladestasjoner, totalt 33 stk, i utgangspunktet er det positivt, men en konsekvens er at kommunen får et høyere el-forbruk.

Derfor foreslo Arbeiderparti i Utvalg for Næring og Samfunnsutvikling at forbruket på ladestasjoner bør spesifiseres i miljøregnskapets.  Forslaget ble enstemmig vedtatt. 

Elektrisitet er den største energiformen i kommunen og gir det høyeste CO2 utslippet. Dette skyldes at vannkraften ikke er ren.

I UNS foreslo Venstre å anmoder kommunen om å kjøpe garantert vannkraft (opphavsgaranti) for kommunens totale kraftforbruk. Dette forslaget støttet Arbeiderpartiet og det fikk et flertall.

Avslutningsvis foreslår Arbeiderpartiet at kommunen innhente årlig resultat fra Statens vegvesen hvor mange som brukte sykkel. Nå er det satt opp målere på innfartsveiene inn til byen. Det vil være interresant å følge utviklingen mot det grønne skifte og sykkelbyen Tønsberg.

Avslutningsvis, nå forventer rådmann at klima- og energi innsatsen vil øke når kommunen får ansatt klimarådgiver som nå er utlyst.

Vi håper det samme og skal følge opp som politikere.