Høyre og Ap i Tønsberg, er det noen forskjell?

Av Anne Holm Moen, bystyrerepresentant - Tønsbergs blad 23.nov I valgkampen fikk jeg flere ganger spørsmålet om hva som er ulikhetene mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Ulikhetene ligger i verdiene og fordelingen mellom oppgaver som løses av den offentlige og den private sektoren.

original_1478639337_878402

I bystyremøtet onsdag 11. november var det oppe noen saker til avstemning som viser forskjellen på det å stemme på Høyre i forhold til Ap. Dette gjaldt en sak om søknad om godkjenning etter friskoleloven for å etablere en ny profilskole på Slottsfjellskolen for særskilt evnerike barn.

Rådmannens innstilling anbefalte ikke at det etableres en slik skole, men rådmannens innstilling falt med 20 mot 19 stemmer.

Ap satser på den offentlige fellesskolen. Det betyr ikke at vi ikke anerkjenner gruppen særlig evnerike barn som denne søknaden handler om. Alle barn har krav på en god læringssituasjon i den offentlige skolen. Vi synes den offentlige skolen er godt på vei når det gjelder tilpasset opplæring og differensiert undervisning. Vi mener vi må gi den offentlige skolen mulighet til å bli enda bedre og støtter ikke etablering av flere private skoler for utvalgte grupper.

Grunntanken med den offentlige fellesskolen er å samle alle barn i samfunnet uavhengig av bakgrunn og gi de samme mulighetene til alle. Høyre snakker om økonomisk ansvarlighet og at skolene har måttet tåle kutt i perioden kommunen har vært i ROBEK. Men ved første mulighet til å støtte etablering av en privatskole, veier prinsippene om dette høyest. De sier selv at dette var en vanskelig sak for dem, og de hadde mange diskusjonsrunder før de stemte for skolen. Men dette var ikke en vanskelig sak for Ap.

En annen sak som var oppe i bystyret på det samme møtet, var søknad om deltakelse i statlig forsøk med finansiering av omsorgstjenester. Dette er først og fremst en sak som Frp har ønsket velkommen. De har lenge snakket om statlig finansiering av eldreomsorgen. Det ble en stor diskusjon om denne saken fra å frata kommunen mulighet til egne prioriteringer og til å innføre stoppeklokke på hjemmetjenestene. Det har kommunen prøvd før og gått tilbake på.

Ap støttet ikke denne saken, som rådmannen fremmet uten innstilling. Rådmannen skrev at det avgjørende spørsmålet i denne saken er om kommunen ønsker å delta i et prosjekt hvor kommunen gjennom avtale gir staten instruksjonsrett over flere av kommunens funksjoner og gir fra seg økonomisk selvstyre. Høyre stemte for saken og det ble flertall for forsøksordningen.

Så i to saker i bystyret som berører områdene oppvekst og opplæring og helse og omsorg, stemte Høyre og Ap ulikt. Men Høyre og Ap stemmer likt i mange saker. F.eks. stemte vi likt i saken om bosetting av flyktninger, om grensejustering mellom Stokke og Tønsberg kommune og konseptvalgutredningen for helhetlig transportløsning for Tønsbergregionen.

I den siste saken har Ap stemt for at østalternativet fortsatt skulle utredes, men når det ikke lenger er flertall for den utredningen og Nøtterøy ikke ønsker det, må en noen ganger velge å endre standpunkt for å få fremdrift i saken. Så selv om Høyre og Ap stemmer likt i mange saker, gir det grunnlag for et forpliktende samarbeid? Er det det samme å gi en stemme til Høyre eller Ap? Svaret er nei.

Dette innlegget er ikke ment for å så splid mellom partiene i bystyret. Vi trenger et godt samarbeid til det beste for kommunen vår. Dette innlegget er ment til dem som ikke stemte ved kommunevalget. Det var relativt lav valgdeltakelse. Dersom noen av dere som ikke stemte har mening om økende antall privatskoler i forhold til satsing på fellesskolen, eller om hvordan kommunen organiser sin eldreomsorg, så kunne deres stemme vært med på å påvirke resultatet i disse sakene.

I forrige periode hadde Høyre 15 representanter og var det største partiet i bystyret. Ap hadde 13 representanter og var nest største parti. I denne perioden har Ap 14 representanter og er det største partiet i bystyret, mens Høyre har 11 representanter og er nest størst parti. På grunn av samarbeidsavtaler med andre partier holder det ikke at Ap er det største partiet i bystyret i saker om verdivalg, vi er likevel i mindretall i opposisjon.

Kjære innbygger: Styrk demokratiet, stem ved neste valg.