«De eldre har det bra nok» !

Skrevet av Olaf Mathiassen, Tønsberg Arbeiderparti. Det stod å lese i Aftenposten denne uka at «de eldre har det bra nok» ! Enkelt og greit er det nå konstatert at vi som idag er pensjonister har det bedre enn de fleste , og da trenger vi ikke mer pensjon.

Hadde vi enda opprettholdt nivået, hatt forhandlingsrett og ikke hatt en reallønnsnedgang på 3,6 % de tre siste åra ville vi ha følt at samfunnet tok vare på oss. De fleste av pensjonistene klarer seg, vi har av erfaring lært at det er viktig å ha penger på bok i tilfelle tennene trenger behandling eller noe i heimen må erstattes. Takket være sparepengene de fleste har, klarer de seg. 

Men hva med våre minstepensjonister, de som kanskje ikke har hatt anledning til å legge opp noen reserver? De sliter og har det nok ikke så enkelt fra dag til dag. Disse har også en reallønnsnedgang , og den rammer hardt for disse!

Usikkerhet hva gjelder sykehjemsplasser og hjelp på eldre dager er noe våre eldre er opptatt av. Det er et faktum at det er kø for å komme inn på Bo og Servise Sentre i mange kommuner, det er et faktum at det mangler sykehjemsplasser, det er stadig nye og endrede kriterier for å få sykehjemplass og hjelp i mange kommuner. Kommuner med god økonomi er bedre stillet enn de kommuner som sliter med dårlig kommune-økonomi. Det er med andre ord forskjell og av den grunn viktig å bo i «rett kommune».

Det er viktig at pensjonistene beholder minstefradraget i skatten på linje med vanlige lønnsmottakere. Det blir ikke billigere for pensjonister enn vanlige lønnsmottagere å dekke sykdomsutgifter med et lønnsnivået som er svært lavt for minstepensjonisten. Vi mener dette er grov diskriminering av en lavtlønnsgruppe. Minstepensjonistene har økende behov for tannpleie, medisiner og omsorg, men også flere og stadig økende egenandeler å betale.

Det påståes fra en sentral Høyre politikker at minstepensjonisten har fått kr 4000,- ekstra to år på rad. Norsk Pensjonsforbund har regnet ut at enslige minstepensjonister har tapt kr 14.921.- siden 2014. Nye skatteregler slår negativt ut for mange eldre og minstepensjonister mens rike spekulanter og økonomisk velhavende får skattelette av dimensjoner.

Vi er opptatt av at vårt helsevesen skal være godt, trygt og hjelpsomt for alle! Det primære må ikke nødvendigvis være at det skal være lønnsomt. Det må være «pasientens beste» som er det viktigste i denne sammenheng! Å sette offentlige oppgaver ut på anbud til private innen og utenlands har stadig vist seg å ha negative resultat. Private og sensitive pasientopplysninger har kommet på avveie, noe som skaper usikkerhet og harme. Dessverre gjelder dette også andre områder der man benytter ekstern IT kompetanse fra «billige» aktører.

Siden man for få år siden delte ut «eldremilliarden», mener mange at de eldre har det «bra nok». Som sagt så har nok de fleste av pensjonistene det greit, takket være at de er to og har lagt seg opp litt sparepenger, men minstepensjonistene sliter utvilsomt og særlig om de er enslige.

Husk at du selv blir pensjonist en dag om du er heldig, da vil du nok kjenne igjen problematikken og tenke at dette var ikke helt slik vi ønsket oss alderdommen.

Tenk litt på dette og stem på det partiet ved stortingsvalget som du mener tar vare på deg og dine inn i fremtiden , inn i din alderdom.

Dette er et verdivalg der helse , trygghet og verdighet settes som mål fremfor skattelette og fordeler for de rike i samfunnet. Dette mener vi best ivaretas av Arbeiderpartiet i et samspill med Fagforbundet og LO.

Din stemme er viktig, godt valg!

Olaf