Det er på tide med et miljøskifte

Kronikk i Dagens næringsliv av Per Martin Aamodt Ordførerkandidat for Tønsberg Arbeiderparti Tønsberg er en av byene i Norge utenom Oslo som vokser raskest. Vi har mange offentlige arbeidsplasser, Sykehuset i Vestfold, HELFO, Direktoratet for sikkerhet og beredskap, fylkekommunens administrasjon bare for å nevne noen. I disse dager sloss vi med Drammen om å få politidistrikt Sør-Øst (Buskerud, Telemark og Vestfold) lokalisert til Tønsberg.

original_1478639336_3845148

Tønsberg har tradisjonelt også hatt mange private arbeidsplasser. Vi har de siste 50 årene hatt en utvikling der først hval-eventyret tok slutt, så måtte byggingen av skip på Kaldnes innstille og i dag er vi vitne til at enda en stor industriarbeidsplass, Parker, er truet.

Vi står overfor tre utfordringer:Vi må ta vare på de industriarbeidsplassene vi har og legge til rette for nye.Vi må legge til rette for å få til en god miks av offentlige arbeidsplasser, handel og private bedrifter.Vi må sørge for at det er boliger nok til en fornuftig pris til de som kommer til kommunen.Det er stort press fra utbyggere om å få omregulert områdene ved sjøen fra industri til boligformål. Dette gjelder bl.a. Kaldnes der Agility Group, en bedrift som lager offshor-utstyr, holder til. En utbygger ønsket dette området omregulert til boligformål slik at det kan bygges 2000 nye boliger under det noe merkelige navnet ”Kaldnezia”. 

Arbeiderpartiet gikk i utvalgsbehandlingen inn for at dette området, betegnet Kaldnes vest, kun skulle forbeholdes næringsvirksomhet. Flertallet bestående av Høyre, Frp og KrF ønsket ikke dette og skapte plutselig en usikker situasjon for Agility.

Heldigvis besinnet Høyre seg da saken kom opp i bystyret. Etter et langt gruppemøte landet partiet på Arbeiderpartiets forslag. Men ikke uventet gikk Frp inn for at området kunne omreguleres til boliger.

Denne saken er et godt eksempel på at tradisjonell industri lever uttrygt med det flertallet som i dag er i bystyret. Arbeiderpartiet vil være en garantist for at industriarbeidsplassene blir bevart.

Det er tverrpolitisk enighet om at en stor del av boligbyggingen skal skje som fortetting i sentrum. Det bygges i dag mange, men til dels så dyre leiligheter at mennesker med vanlige inntekter stenges ute. Arbeiderpartiet har derfor krevd at det må tilrettelegges for boliger som har en slik utforming, størrelse og standard at prisen blir liggende på et akseptabelt nivå.

Kommunen har de siste årene slitt med å kvitte seg med et stort akkumulert underskudd, et underskudd som sendte oss inn i Robek. En fersk Høyregruppe trodde for 4 år siden at et kommunalt underskudd kunne ordes på et blunk. Dette førte til mange ukloke nedskjæringer og beslutninger. Arbeiderpartiets forslag om at elever ved Hogsnes skole, som ble besluttet nedlagt, skulle få sin skolegang på Vear skole i nabokommunen ble nedstemt. Dette straffes seg senere da Stokke bl.a. grunnga sitt nei til Tønsberg og ja til Sandefjord med dette ”fiendtlige” vedtaket.

Mange tror at Tønsberg har en svak økonomi. Dette er ikke tilfelle, det har vi fylkesmannens ord for. Kommunen eier mange attraktive områder og tomter, spesielt sentrumsnære. Vi må bare ikke gjøre den samme tabben som Høyre og Frp gjorde da de solgte Hvittingfoss kraftverk for en del år tilbake. Det ga mange penger i kassa der og da, men det er penger som i dag er borte. Arbeiderpartiet vil sørge for at de tomteverdiene vi har, gir årlige inntekter også i framtiden.

Tønsberg har også vært utsatt for flere ideologisk begrunnede prosjekter. Da Frp og Høyre styrte skuta fortok man flere selskapsutskillinger. Eiendomsmassen og ansvaret for byutvikling ble lagt til et kommunalt selskap og parkeringen ble lagt til et AS. Alt dette er nå avviklet men har kostet kommunen og skattebetalerne mange millioner i tapte inntekter og unødvendig store kostnader. Arbeiderpartiet vil være en garantist for at slike eksperimenter ikke gjentar seg.

Tønsberg har mange private sykehjemsplasser. – hva om tilbyderen legger ned. Tønsberg har opplevd det med alt det medfører for beboere, pårørende og ansatte. AP vil etter hvert fase ut disse slik at sykehjemmene i framtiden skal være kommunale

Høyre med ordføreren har ikke evnet å ta lederskap i to viktige saker for Tønsberg.

Det ble intet av kommunesammenslåingen med Nøtterøy og Tjøme og samtalene med Stokke resulterte i intet. Etter mange møter og mye arbeid er Tønsberg tilbake til der man begynte – alene.

Fastlandsforbindelsen mellom Nøtterøy og Tønsberg har også vært et tema med mye turbulens. Bystyret bestemte opprinnelig at man skulle utrede en nord-syd forbindelse, enten som bro eller undersjøisk tunnel. Etter at mange hadde protestert på broløsningen, bestemte Høyre seg for å si nei til bro. I etterkant har det kommet fram at Høyre på nytt har ombestemt seg og kan tenke seg bro like vel.

Saken ligger nå hos samferdselsministeren og svar derfra er ventet etter valget…..? Dette kan bety at den billigste løsningen - parallell-bro ved siden av dagens bro - kan bli utelatt fra videre vurdering.

Tønsberg trenger et klart og sterkt politisk lederskap. Dette vil et sterkt Arbeiderparti kunne gi Tønsberg.

Tønsbergs Blad hadde lørdag 29. august dette hovedoppslaget: ”Jubelsommeren. Glem Sandefjord, Fredrikstad og Kragerø. Tønsberg er tilbake som Norges sommerby nummer en.” Dette gjør oss selvsagt både stolte og glade. Men vi har mye mer å by på så jeg ønsker alle velkommen til Tønsberg.