Den Magiske Fabrikken

Tb.no meninger 23.august v/ Ketil R. Teigen, bystyremedlem TAP Ambisiøse klimamålsettinger stiller krav til at framtidens industri må skapes innenfor rammene av lavutslippssamfunnet. Dette vil kreve økt bruk av fornybare ressurser og vektlegging av bioøkonomi. Økende ressursknapphet forsterker behovet for en mer sirkulær økonomi med større bevissthet om gjenbruk av ressurser. Næringer som utvikler teknologi og løsninger som i større grad tar i bruk fornybare ressurser vil ha fortrinn.

original_1478640450_4679723

Greve Biogass A/S og Den Magiske Fabrikken i Tønsberg er et spennende eksempel på industriproduksjon som gjenbruker ressurser fra jordbruksnæringen og husholdningene. Det de gjør er utrolig spennende, de lager drivstoff til bl.a biler og busser av vårt matavfall. Renovasjonsbilene i Vesar-området kjører nå på matavfallet fra innbyggerne. Fra sommeren 2016 skal store deler av bussflåten i Vestfold over på biogass som drivstoff. I disse dager kan vi allerede se slike busser i Tønsberg.

Det er bioøkonomi i praksis når landbruket i Vestfold leverer restavfall fra gårdsdriften til biogassproduksjon i Den Magiske Fabrikken. Bonden tar tilbake gjødselen som produseres av restproduktene fra biogassproduksjonen. Dette blir spredd på jordene for å skape gode vekstvilkår for produksjon av ny mat. Biogjødsel erstatter bruk av kunstgjødsel på gårdene. Dette er vinn, vinn for alle parter. Populært sakt kan vi si at biler og busser som kjører på biogass kjører på en kombinasjon av avføring fra dyrene og matrester fra innbyggerne i Vestfold. Samarbeidet med landbruket er unikt og framtidsrettet. Den helhetlige kretsløpstankegangen gir muligheter for grønn vekst, med arbeidsplasser og innovasjon. Her er det stor klimagevinst for alle parter. Målsettingen om at 30% av all husdyrgjøldsel i Norge skal biogassbehandles innen 2020 er allerede nådd i 2016 for Vestfold sin del.

Industriproduksjon krever et stort volum. Dette er bare begynnelsen på noe som har potensiale til å bli mye større. Hva om alle biler som brukes av kommunene i Vestfold kjørte på klimavennlig biogass? Klart det ville få en positiv effekt. Stort volum og en stor produksjon vil bidra til vekst og utvikling og føre denne klimavennlige produksjonen et steg videre mot en klimavennlig lønnsom drift. Dette er godt nytt for primærnæringene hvor landbruket er en viktig del. Primæringenes betydning vil øke markant ved at råvarene vil få en langt større betydning for en rekke nye produkter. I et landbruksfylke som Vestfold vil dette kunne være positivt for lønnsomhet og arbeidsplasser i næringen. Dette er kunnskapsbaserte arbeidsplasser hvor det er et mål å utnytte råvaren og restavfallet nærmest mulig produksjonsstedet. Dette vil være en del av den nye sirkulærøkonomien hvor vi får en verdiskaping i flere ledd med utgangspunkt i samme råstoff. Alt vi produserer blir en del av framtidig bærekraftig sirkulærøkonomi der minst mulig skal kastes, tvert imot skal mest mulig gjenbrukes.

Det vi trenger nå er å bygge ut infrastrukturen med pumpestasjoner så flere kan velge å kjøre på det klimavennlige drivstoffet biogass. Produksjonen er stor i dag og kan bli mye større og øke i takt med en økende etterspørsel. Vi har påfyllingsstasjon for busser allerede og det kommer snart pumpestasjon for personbiler i Tønsberg. Det er allerede bilforhandlere som kan levere biler, vi trenger bare pumpestasjonene på plass.

En sterk oppfordring til Vestfoldsamfunnet, støtt opp om biogass og biogjødsel, se muligheter og test dette ut i egen kommune. En rekke av kommunene i Vestfold og Grenland er allerede medeiere i Greve Biogass A/S. Jeg håper at vi i løpet av få år får se at alle kommunale biler i Vestfold og Grenland kjører på miljøvennlig biogass fra Den Magiske Fabrikken i Tønsberg og at verdifull biogjødsel brukes til produksjon av ny mat. Vi er ikke i mål med å være medeier og levere avfallet fra oss. Målet må være at vi gjenbruker alt og nyttiggjør oss de klimavennlige produktene som produseres på Den Magiske Fabrikken.

Ketil R. Teigen,Bystyrerepresentant i Tønsberg/Utvalg nærings- og samfunnsutvikling